Kivitelező

Mindenki számára gondolom egyértelmű és ismert tény, hogy egy építkezés esetén a leges-legfontosabb feladat a szakértő, profi és mindenekelőtt megbízható kivitelező kiválasztása. Aki ezt elfelejti, az nagyon sok kellemetlenséggel találhatja szemben magát, így remélem, ezzel a rövid kis cikkel segítséget tudok számukra is nyújtani.

Hogyan lehet eldönteni melyik a jó kivitelező?

Ebben a mai világban már nagyon sok támpontunk lehet. Egyrészt léteznek a szakmai fórumok és szervek, ahol utána lehet kérdezni, hogy mi a vélemény egy adott építtetőről, munkáiról, cégéről, stb. Aki ennél sokkal szofisztikáltabb kutatást szeretne – mint például én magam is, bármely cég esetében – az most már ingyenesen is lekérdezheti a kivitelező cég alap-adatait, de most már nem olyan rég óta letölthető a hivatalos mérlege és eredménykimutatása is a cégnek.

kivitelező

Miért fontos a jó kivitelező?

Erre számomra egyszerű a válasz. Azért, mert egy élet munkájával összeszedett pénzből, pláne ha bank hitellel kiegészítve tervezünk egy olyan épületet, lakást felhúzni, ahol jó esetben hosszú évtizedekig fogunk lakni a családunkkal akár. Na ebben szerintem nem létezik kompromisszum! Természetesen előkerülhet, a jó de nekem nincsen pénzem profi kivitelező csapat (zseniális kivitelező: http://amelis.hu/szolgaltatasaink/generalkivitelezes/ ) felfogadására, azok úgyis sokkal drágábban dolgoznának, mint az ismerősöktől hallott vállalkozó. Erre nem akarom elbagatellizálni az olcsó húsnak híg a leve mondással, de egy valamiről mindenképpen gondolkozzanak el.

Attól még soha nem dőlt össze a világ, pláne nem rogyott bele egy kivitelező sem egy árajánlat-adásba. Én minden ügyfelemnek a következőt javaslom: először is legyen egy tökéletes kiviteli terve, amelyet aztán be lehet áraztatni. Ne sajnáljuk az alapokra a pénzt. Mert inkább válasszunk olcsóbb radiátort vagy csempét, de a a kivitelező kiválasztásánál ne kössünk kompromisszumokat.

Amint megvagyunk a tervekkel, kérdezzük meg a tervezőt, ismerősöket, családot, hogy van-e megbízhatóan ajánlott cég, még jobbat… ☺. Amennyiben sikerült így megtalálni a tökéletes csapatot, akkor nagyon alaposan, akár több alkalmat is megragadva, tárgyaljuk át az igényeinket, vágyainkat és csakis ezek után kérjünk árajánlatot. ALAPSZABÁLY!!! SOSE MONDJUK MEG MENNYI PÉNZÜNK VAN RÁ! TILOS!!!

Ugyanis onnantól 99,9%-osan biztosan pont annyit fogunk kapni, ne adj isten egy kicsivel többet. Mert a kivitelező pontosan tudja, hogy a maximum még mindig toldható egy kicsit, pontosan a fent elírtak következtében. Ezért legalább legyünk annyira cselesek, mint ő maguk. Ne hagyjuk magunkat megvezetni és mindenféle toldott-foldott magyarázatokat elfogadni. A mi kemény munkával megkeresett pénzük felett senki sem rendelkezhet sajátjaként! Az a miénk!
Amennyiben ezeket a hüvelykujj szabályokat betartjuk nagy valószínűséggel az építő csapat is fogja látni, itt nem hülyékkel van dolga, tudják, merről fúj a passzátszél.

Tetszett? Oszd meg másokkal is 😉Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin