Színes kontaktlencse biztonságosan

Jutott már eszedbe valaha?

Jutott már eszedbe valaha, hogy mennyivel jobban néznél ki zöld szemmel? Vagy kipróbálnád a kéket? Hogy nincs az az Isten, hogy Brad Pittnek ilyen átható tekintete legyen? Erre találták ki a színes kontaktlencsét. Persze lehetnek ennél extrémebb ötleteid is, elvégre az összes fantasy filmben van legalább egy karakter, akinek macska vagy démon szeme van, hát azt se a színművészetin tanítják, hanem kontaktlencsével érik el. Ha vannak ismerőseid, akik rajonganak Marilyn Mansonért, talán egyik másik már ki is próbált egy teljesen fehér pupillát, vagy egyszerűen csak a Halloweeni őrületben merült fel valakiben, hogy zombinak öltözni igazán csak bevérzett, sárga szemmel lehet. Kontaktlencse igazából annyi színben és mintában kapható, mint égen a csillag. És mivel kapós, és buli, adná magát, hogy az ember egy jelmezbolt kelléktárában keresgélje, vagy két utcai mobilárus között a műszempillák táján. De nem. Ha színes kontaktlencsét akarsz, máshol keresd!

A színes is kontaktlencse

Kicsit erőltetett, de minden színes kontaktlencse lencse, de nem minden lencse színes. Ezt leginkább azért fontos hangsúlyozni, mert a kontaktlencsékről mindenki tudja, hogy szemészorvoshoz kell menni és utána rendelik be, vigyázni kell rá, nem nyúlunk hozzá koszos kézzel. Na, hát a színessel ugyanez a helyzet. Még akkor is, ha nem dioptriás a szemed és három háztömbnyiről leolvasod a hulló mekis számláról a WC kódot, akkor is. Mert a vizsgálaton nem csak a dioptriát mérik, hanem kvázi „méretet” vesznek a szemedről, ugyanúgy, ahogy egy nadrág vagy cipő esetén tennék. Itt az a különbség, hogy a lábadat nem kell megműteni, ha túl szűk cipőt hordtál rajta, mert azon nyomban kiderül, amint nem tudsz belelépni. A kontaktlencsénél azonban nincs olyan, hogy M-es meg S-es, azt ennél sokkal pontosabban kell meghatározni.

Soha ne:

  • ne vegyél lencsét olyan helyen, ahol nem igénylik, hogy előtte szemészorvos vizsgáljon meg
  • ne aludj a lencsében
  • ne add kölcsön a lencsédet
  • ne hordd túl a lencsédet
  • ne tedd be a lencsédet azután, hogy csípőshöz nyúltál, vagy irritáló krémmel kented a kezed

És mindenképp:

  • tárold megfelelően
  • tartsd tisztán
  • használj műkönnyet
  • irritáció, bevérzett szem, égő, viszkető érzés esetén vedd ki

Hogyan szerezz akkor színes kontaktlencsét?

Nem annyira bonyolult azért. Valamivel több, mint hirtelen ötlettől vezérelve benyargalni egy drogériába, de éveket se kell rá várni. Ha volt már valaha kontaktlencséd, gyakorlatilag ugyanazokat a lépéseket kell végigjárnod. Persze lehet, hogy még sose volt, akkor viszont most nyisd ki a füled.

Először is keress egy optikus, ahol árulnak színes kontaktlencsét – én általában azt preferálom, ahol online is lehet rendelni. Ha nincs ötleted, ajánlom az eOptika színes kontaktlencse kínálatát. Ha voltál is valaha szemészeten, azért kérj egy időpontot, mert más paramétereket vizsgálnak szemüveghez és másokat lencséhez, ezért is van, hogy ugyanannak a szemnek mégsem ugyanaz a dioptriája a két esetben. A szemészeti vizsgálaton mondd el, hogy színes kontaktlencsét szeretnél.

Meg fognak vizsgálni, megnézik, hogy orvosilag nincs-e ennek akadálya, meg úgy általánosságban, hogy minden rendben van-e a szemeddel. Még akkor is, ha teljesen egészséges vagy, jobb, ha észben tartod, hogy a lencse viselés azért megterheli a szemet. A színezett réteg sokkal jobban elzárja a szabad levegőtől, kevesebb oxigénhez jut a szemed és nem tud lélegezni. Ahogy beteg embert nem oltanak, úgy beteg szemre sem írnak fel lencsét. Ha az orvos mindent rendben talált, és tart a méretedben, azonnal adni fog egy próbalencsét. Erre azért van szükség, mert akárhogy igyekszik is az ipar, hogy milyen mértékben fedi el a szemed eredeti színét a lencse, nem teljesen olyan, mint a képeken. Kicsit olyan ez, mint a hajfestésnél, ki kell próbálni, hogy tudd a pontos eredményt. Világosabb szemű embereknek ez kevesebb gondot okoz, de ha sötétbarna a szemed, elképzelhető, hogy sötétebb árnyalat lesz a végeredmény, mint ami a csomagoláson van. Ilyenkor a pontos méretezés is sokkal fontosabb, képzeld el, ha mondjuk szélesebb a színezett rész, mint a te íriszed. Az azt jelenti, hogy van az íriszed körül egy olyan színes réteg, ami alatt nincs az alap sötétbarnád, csak a fehér és ettől más színe van. Nem biztos, hogy ezt a hatást szeretted volna elérni.

A próbalencsét persze jó, ha véleményezed. Ha sosem volt még kontaktlencséd, ez egy nagyon jó alkalom arra is, hogy egy szakember mondja el, hogyan tedd be, vedd i, hogyan ápold, hogyan használd a mindennapokban. Aztán vagy a pultnál megrendelsz mindent, vagy otthon.

Színes kontaktlencse utánpótlás

Utólag már persze könnyebb rendelni, évi egyszer elég ezt a szemészeti vizsgálatot megejteni. A lencse csomagolásán ott vannak a görbületi és egyéb adatok. Online tudsz utánrendelni, és nagyon javaslom, hogy maradj meg annál a szolgáltatónál, akinél vizsgálaton voltál. Persze előfordulhat, hogy ott nem találsz később olyan mintát vagy színt, amit szeretnél. (Orvosi oka nincs, hogy minden egyes újabb szín vagy minta megvétele előtt megint felpróbálj egyet, csak tudd, hogy a várt eredmény nem biztos, hogy olyan, mint a képen). Ha mégis úgy döntesz, hogy más oldalra kóborolsz, csak olyan helyről rendelj, ahol elkérik a méreteidet! Az eOptika webáruház például beépítette a rendelés menetébe, hogy beírd a megfelelő görbületet, így biztosan nem küldenek neked félreszabott lencsét.

Tetszett? Oszd meg másokkal is 😉Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin